Diabetisk fodpleje er måske ikke noget, du tænker over i dagligdagen, men det kan være nyttigt at kende lidt til de særlige fodplejebehov, som diabetikere har. Mange af os har eller vil få ældre familiemedlemmer med diabetes, og det er vigtigt at være opmærksom på hævede fødder, og hvordan vi kan hjælpe dem med at tage sig af deres fødder.
Den forebyggende pleje, der er beskrevet her, kan også være gavnlig for ældre mennesker generelt. Selv hvis du ikke selv er diabetiker, kan du gøre en forskel for dine kære ved at vide lidt om indgroede tånegle.
Hvad forårsager diabetiske fodproblemer?
Diabetiske fodproblemer skyldes primært neuropati, som er en gradvis nedbrydning af nervefunktionen i fødderne, hvilket kan føre til fortykket negl, og nogle gange i benene. Neuropati kan medføre en række forskellige fornemmelser i fødderne—følelsesløshed, prikken, brænden, jagende smerter og/eller en følelse af at gå på nåle. Det farlige ved neuropati er, at det også kan reducere eller helt fjerne smertefornemmelsen i fødderne, hvilket gør det svært at mærke forskel på varme og kulde. Det betyder, at simple fodproblemer som ligtorne, vabler eller små sår kan forblive ubemærket, indtil de bliver inficerede.
Diabetes forringer også blodcirkulationen til fødderne, hvilket betyder, at en mindre infektion hurtigt kan udvikle sig til en alvorlig sundhedsrisiko, fordi fødderne ikke får den nødvendige blodforsyning til at nære væv og hele sår. Hos en diabetiker kan et åbent sår eller et mavesår udvikle sig til en dyb sårskade og endda sprede sig til underliggende væv og knogler, hvilket øger risikoen for diabetiske fodsår. I værste fald kan fodinfektioner blive så alvorlige, at det er nødvendigt at amputere det inficerede lem. I Danmark anslås det, at der hvert år udføres cirka 1.500 amputationer af nedre lemmer på grund af diabetiske fodkomplikationer. Omkring 50-70 procent af alle fodamputationer i Danmark sker hos diabetikere med utilstrækkelig blodforsyning eller infektion. I de fleste tilfælde kan god forebyggende pleje dog holde dine fødder sunde, og reducere risikoen for diabetiske fodsår, som kan føre til alvorlige komplikationer og høj dødelighed.
En af de mest alvorlige fodproblemer for diabetikere er en knogleskade kaldet “Charcot fod,” som kan forværres ved betændelse i neglefalsen. Ved Charcot fod kan fod- eller ankelknogler blive forvredne eller brækkede uden nogen åbenbar grund eller som følge af en mindre skade. Denne tilstand kan få fodens bue til at kollapse eller forårsage andre deformiteter.
Hvordan ved du, om du har diabetiske fodproblemer?
Kun en læge kan diagnosticere diabetes, men hvis du allerede har diabetes, er det vigtigt at tage godt vare på dine fødder. Hold øje med symptomer som hævelse, rødme, vabler og indgroede tånegle. Det er også en god idé at følge de forebyggende råd, der er nævnt senere. Sørg for, at din læge tjekker dine fødder mindst to gange om året—og oftere, hvis du er tilbøjelig til fodproblemer.
Jo længere tid du har haft diabetes, jo større er risikoen for at udvikle neuropati. Da du måske ikke selv lægger mærke til den gradvise tab af følelse i dine fødder, er det vigtigt, at både du og din læge er opmærksomme på eventuelle ændringer i dine fødder. Den største sundhedsrisiko, som diabetikere står over for, er udviklingen af sår eller andre vaskulære problemer, der i værste fald kan føre til fodamputation.
Hvordan forebygger du diabetiske fodproblemer?
Du kan ikke forhindre neuropati i at opstå, men der er mange ting, du kan gøre hver dag for at forebygge fodproblemer.
Hold dig sund:
Følg din læges anvisninger om fodpleje, kost og motion. Vær opmærksom på dine blodsukkerniveauer, blodtryk, vægt og kolesteroltal. At holde diabetes under kontrol vil hjælpe din krop med at bekæmpe infektioner. Undgå at ryge og drikke koffein (begge dele snævrer blodkarrene ind). Inspektér dine fødder to gange om dagen (få en ven, et familiemedlem eller en plejer til at hjælpe, hvis du ikke selv kan): se efter vabler, hævelser, rødme, tørhed, snitsår, indgroede tånegle, blå mærker eller andre ændringer i fodens form eller udseende. Hvis du opdager et fodproblem, selvom det virker mindre, så kontakt din læge.
Pas på dine fødder:
Vask dine fødder dagligt i lunkent vand med mild sæbe. Test vandets temperatur med dine fingre eller albue for at sikre, at det ikke er for varmt, eller få en plejer til at teste vandtemperaturen. Sørg for at tørre fødderne grundigt, især mellem tæerne. Vær opmærksom: Undgå at bruge fodbade eller andre lignende midler—fodbadning er ikke godt for diabetiske fødder.
Du kan påføre en fugtighedscreme på dine fødder for at forhindre tør hud, men undgå at smøre den mellem tæerne. For meget fugt mellem tæerne kan føre til infektion. Klip dine tånegle lige over for at undgå indgroede tånegle. Hvis du har brug for hjælp til at klippe dine negle, så få din læge til at gøre det. Hvis du har ligtorne eller hård hud, hvilket er meget almindeligt hos diabetikere, så brug ikke medicinerede puder eller anden medicin til at fjerne dem; disse stoffer kan brænde huden. Du kan bruge en fil eller pimpsten (på tørre fødder) til at file små områder med hård hud, men hvis de er meget tykke, bør din læge tage sig af det. Forsøg aldrig selv at klippe ligtorne eller hård hud af.
Brug aldrig elektriske tæpper, varmedunke eller andre apparater til at varme fødderne op. Hvis dine fødder er kolde, så tag sokker på. Gå ikke rundt med bare fødder; du kunne risikere at skære eller brænde dem.
Sko og sokker:
Brug komfortable hvide bomuldssokker, der absorberer fugt og lader dine fødder ånde. Hvide sokker indeholder mindre farvestof end farvede sokker og er mindre irriterende for huden; de gør det også lettere at opdage snitsår eller andre problemer, der kan få fødderne til at bløde. Bomulds sportsokker er ideelle, fordi de er tykke og behagelige. Du kan også købe specielle sømløse sokker lavet til diabetikere.
Undgå nylonstrømper, stramme sokker, strømpeholdere eller andre typer strømper, der strammer om fødderne og underbenene. Dine sokker bør ikke have nogen sømme, der gnider mod dine fødder eller tæer. Brug ikke sokker, der er blevet lappet sammen.
Brug komfortable og støttende sko, da forkert fodtøj kan øge risikoen for diabetiske fodsår. Køb godt polstrede sko lavet af åndbart materiale som læder. (Se side 116 for information om, hvordan du køber sko.) Spørg din læge om en anbefaling til en fodterapeut, der er specielt uddannet til at tilpasse og modificere sko til mennesker med diabetes, knyster og andre fodproblemer.
Inspektér dine sko for vabler eller andre problemer, inden du tager dem på. Se efter eventuelle søm eller småsten, der kan være klemt fast i sålerne, og sørg for, at der ikke er småsten eller andre genstande inde i dine sko. Skift sko og sokker en gang om dagen.
Hvordan behandler du diabetiske fodproblemer?
Diabetiske fodproblemer kan udvikle sig hurtigt, så det er vigtigt at opsøge din læge så snart, du opdager et problem.
Din læge eller fodplejespecialist kan foreslå forskellige behandlinger og/eller medicin for at holde din diabetes under kontrol og sikre, at dine fødder forbliver sunde. Behandlinger kan inkludere:
- Medicin, kostvejledning og motion for at hjælpe med at styre blodsukkerniveauet
- Råd om, hvordan du vælger og tilpasser sko korrekt
- Speciallavede indlægssåler (ortoser) til at støtte og aflaste foden
- Antibiotika til behandling af infektioner
- Gipsbandagering til behandling af Charcot fod
Din fodplejespecialist kan også hjælpe med regelmæssig fodpleje, såsom at fjerne hård hud, behandle ligtorne og sikre, at dine negle bliver klippet korrekt. Denne type pleje kan gøre en stor forskel i at forebygge alvorlige problemer.
Hvornår bør du opsøge en fodplejespecialist?
Når du har diabetes, er det vigtigt at have en fodplejespecialist som en del af dit sundhedsteam. Regelmæssige besøg hos en fodplejespecialist kan være afgørende for at opdage og behandle fodproblemer tidligt, inden de udvikler sig til mere alvorlige tilstande.
Overvej at opsøge en fodplejespecialist, hvis du:
- Oplever vedvarende symptomer som hævelse, rødme, eller smerter i fødderne
- Har svært ved selv at pleje dine fødder, for eksempel klippe tånegle eller behandle ligtorne og hård hud
- Ser tegn på infektion som varme, pus, eller en stærk lugt fra et sår
- Har nedsat følelse i fødderne, hvilket kan gøre det svært at opdage skader
- Har fået diagnosticeret Charcot fod eller andre komplekse fodtilstande
En fodplejespecialist kan hjælpe med at holde dine fødder i topform ved at tilbyde professionel fodpleje, rådgivning om fodtøj, og specielle indlægssåler, der beskytter dine fødder. Det er bedre at være proaktiv med din fodpleje end at vente, til der opstår problemer, der kan være sværere at behandle.
Swandria leverer professionel fodpleje direkte til din dør i København og omegn. Som en erfaren og certificeret fodterapeut tilbyder hun en fleksibel og personlig tilgang med et bredt udvalg af behandlinger – fra negleklipning og fjernelse af hård hud til behandling af svampenegle, ligtorne og indgroede negle.