Hævede fødder

Hævede fødder er noget, de fleste af os oplever fra tid til anden, især efter at have siddet eller stået i længere tid. Det kan være ret ubehageligt, men heldigvis er det ofte midlertidigt, medmindre det skyldes en underliggende tilstand som venøs insufficiens.

Alligevel kan det være en god idé at vide, hvorfor det sker, og hvad du kan gøre for at forebygge det.

En person med hævede fødder, der viser tydelige tegn på væskeophobning og hævelse.



Hvad forårsager hævede fødder?

Der er flere årsager til, at dine fødder kan hæve. Skader eller traumer mod foden er en af de mest almindelige. Det kan være alt fra en forstuvning til noget mere alvorligt, som også er almindeligt blandt patienter med reumatiske tilstande.

Andre fodproblemer som gigt, knyster eller hammertæer kan også føre til hævelse. Disse tilstande lægger ekstra pres på dine fødder og kan gøre dem ubehageligt hævede, ligesom diabetiske fodproblemer kan.

Og så er der de situationer, vi alle kender – når vi har siddet eller stået for længe. Graviditet er også en hyppig årsag, hvor kroppen holder på mere væske, hvilket kan resultere i hævede fødder og endda vabler.

Hævede fødder på et barn, der viser tydelig hævelse i begge fødder.



Hvordan forhindrer du hævede fødder?

At forhindre hævede fødder kræver lidt omtanke, men det er det værd. Hvis du er på arbejde, så tag en kort pause hver time og gå rundt et par minutter. Det gør en stor forskel. Du kan også have en træfodrulle eller et andet massageværktøj under dit skrivebord. Rul fødderne hen over det et par gange i timen for at holde blodcirkulationen i gang.

Er du på en lang flyvetur? Sørg for at drikke masser af vand og gå rundt i kabinen mindst én gang i timen. Det hjælper med at holde dine fødder i gang. Brug støvler eller sko med god plads; hvis du tager dine sko af under flyvningen, vil dine fødder hæve, og dine sko vil føles stramme, når du tager dem på igen efter flere timer. Giv dig selv små fodmassage flere gange under flyveturen – det kan virkelig hjælpe.

Hvis du er gravid, ændrer din krops vægtbærende stilling sig for at tilpasse sig vægten af barnet, hvilket kan forværre bunions. Derfor er det vigtigt at bruge støttende sko med god stødabsorbering. Det er almindeligt, at kvinders fødder udvider sig under graviditeten. Du vil måske opdage, at du skal gå op i størrelse med en halv til en hel skostørrelse både under og efter graviditeten.



Hvordan behandler du hævede fødder?

Receptfri behandlinger

For at lindre betændelse og smerte kan du tage aspirin eller ibuprofen. Husk at tage dem med mad for at undgå irritation af maveslimhinden. Følg anvisningerne på flasken og eventuelt din læges anbefalinger.

Vær opmærksom: Hos nogle mennesker kan ibuprofen faktisk medføre hævede fødder. Tal med din læge om, hvilken behandling der passer bedst til dig. Hvis du er gravid, skal du altid konsultere din læge, før du tager ibuprofen eller aspirin, eller prøver nogen hjemmebehandlinger.

Hjemmebehandlinger

I slutningen af dagen kan du hvile i 15-20 minutter med fødderne oppe. Læg dig ned og placer to puder under dine fødder, så de løftes over hjertehøjde.

En fodbad med varmt vand og Epsom-salt kan også gøre underværker, især hvis du lider af fissurer. Tilsæt 3-5 dråber af følgende olier: lavendel, eucalyptus, pebermynte eller rosmarin. Hvis dine fødder er hævede på grund af en skade eller sygdom som gigt eller knyster, kan et koldt fodbad føles bedre.

Vigtigt: Hvis du har diabetes, bør du undgå både fodbad og at påføre is på fødderne. Er du gravid, bør du tale med din læge, før du bruger æteriske olier.

Giv dine fødder en blid massage. Tilføj en af de æteriske olier, der anbefales til fodbad, til din massageolie eller en duftfri lotion. Dette kan virkelig hjælpe med at lindre spændinger og hævelse.



Hvornår skal du se en fodspecialist?

Hvis du oplever hævelse i fødderne efter en skade eller traume, og det ikke reagerer på is eller smertestillende midler som ibuprofen, kan det være tid til at konsultere en fodspecialist, da det kan indikere alvorlige underliggende helbredsproblemer.

Det er også en god idé at søge hjælp, hvis du har kroniske problemer med hævede fødder, eller hvis du har diabetes eller kredsløbsproblemer, der påvirker dine fødder. En fodspecialist kan give dig specialiseret rådgivning og behandling for alt fra hævede fødder til indgroede tånegle, hvilket kan gøre en stor forskel i din daglige komfort.

Lugtende fødder

Lugtende fødder