Bunions

Bunioner, en af de mest almindelige fodproblemer, påvirker mere end 190.000 voksne i Danmark. En bunion er en deformitet af storetåens led. Med tiden dannes der en stor, fremtrædende bule (af væv eller knogle) ved bunden af leddet, og ofte bevæger storetåen sig indad mod de andre tæer, hvilket forårsager en forkert justering af både storetåens led og andentåen.

Bunions kan blive betændte og meget smertefulde, ligesom betændelse i neglefalsen kan opstå i andre dele af foden. Hvis de ikke behandles, kan bunions deformere hele foden, og i alvorlige tilfælde gøre det umuligt at stå eller gå. Mindre bunions, kaldet bunionetter, kan også dannes på lilletåen og føre til ligtorne og hård hud.

Fod med fremskreden knyst på storetåens led



Hvad forårsager bunions?

Bunions opstår af flere forskellige årsager.

Arvelighed spiller en stor rolle. Hvis dine forældre eller bedsteforældre havde bunions, er der større sandsynlighed for, at du også vil udvikle dem.

Biomekaniske mangler i fødderne, såsom gigt, flade fødder, lave eller faldne svangbuer og overpronation, kan også føre til bunions.

Og så er der årevis med dårligt fodtøj. At bære sko, der ikke passer ordentligt, kan skabe problemer som fortykket negl. Særligt kvinder er femten gange mere tilbøjelige end mænd til at udvikle bunions på grund af deres valg af højhælede og smalle sko, der øger trykket på storetåens led. Disse sko presser fødderne ind i unaturlige former, hvilket belaster dem.

Fod med alvorlig knyst og deformeret storetå



Hvordan ved du, om du har det?

Der er flere tegn, der kan indikere, at du har bunions.

Først og fremmest vil du måske bemærke, at storetåen har rykket sig tættere på de andre tæer. Det kan virke som om, den “skubber” mod dem.

Du kan også opleve ledsmerter og hævede fødder omkring storetåens led. Med tiden kan en fremtrædende bule udvikle sig ved bunden af storetåen, og dine sko kan endda begynde at strække sig for at tilpasse sig deformiteten.

Andre tegn inkluderer overlappende tæer, hård hud (kaldet calluses) og nedgroede negle. I nogle tilfælde kan du også opleve neuromer, som er smertefulde nerveknuder.

Fødder med nylakerede negle og begyndende knyster



Hvordan forebygger du det?

At forebygge bunions kræver nogle enkle, men effektive tiltag.

Først og fremmest bør du altid bære behagelige sko med god støtte til svangen. Sko, der passer godt og støtter foden korrekt, kan gøre en stor forskel og mindske risikoen for indgroede tånegle.

Derudover kan du praktisere fodspecifikke stræk- og styrkeøvelser. Disse øvelser hjælper med at holde dine fødder stærke og fleksible, hvilket kan mindske risikoen for, at bunions udvikler sig.

Vær også opmærksom på eventuelle symptomer, du måtte have. Hvis du bemærker noget unormalt, er det vigtigt at kontakte en læge tidligt. Det er altid lettere og mere effektivt at behandle et fodproblem, når det er i sin tidlige fase, hvilket også giver dig flere behandlingsmuligheder.



Hvordan behandler du det?

At behandle bunions kræver en kombination af omsorg og de rette midler, herunder fremskridt i kirurgiske teknikker.

Over-the-Counter-løsninger:

Du kan beskytte dine bunions ved at bruge moleskin eller skumringpuder for at mindske trykket. Hvis du oplever ubehag, kan du vælge sandaler, der ikke presser på det betændte led, og investere i bredere sko.

Sørg for at løfte dine fødder et par gange om dagen i 20 minutter. Hvis du har et par gamle sko, som du kun bruger hjemme, kan du klippe et hul ud, hvor leddet gnider mod skoen, for at lette presset. Prøv også at bruge skum-tåadskillere mellem tæerne for at skabe mere plads.

Hjemmeremedier:

For midlertidig lindring af ømme fødder kan du sænke dine fødder i varmt vand eller give dig selv en fodmassage. En anden mulighed er at anvende en pose med is på din bunion to gange om dagen i 15-20 minutter.

En helkropsmassage med særlig opmærksomhed på dine fødder kan også gøre underværker, eller du kan bede en ven eller partner om at massere dine fødder. Hvis ikke, kan du altid give dig selv en grundig fodmassage for at lindre smerten.



Hvornår skal du søge en fodplejespecialist?

Hvis du oplever smerter i foden, hævelse, eller nogle af de andre symptomer, vi har nævnt, er det tid til at opsøge en fodplejespecialist. En specialist kan hjælpe med at vurdere din situation og anbefale de bedste behandlingsmuligheder.

Din specialist kan foreslå indlægssåler til at støtte dine fødder, fysioterapi for at forbedre fodens funktion, eller vejlede dig i brugen af antiinflammatoriske midler for at reducere hævelse og smerte.

I stedet for at vente på, at problemet bliver værre, kan du få hjælp af en specialist til at lindre symptomerne og forbedre din fods sundhed med de rette, ikke-kirurgiske metoder.

swandria astawanti fodterapeut
Swandria Astawanti
Fodterapeut

Swandria leverer professionel fodpleje direkte til din dør i København og omegn. Som en erfaren og certificeret fodterapeut tilbyder hun en fleksibel og personlig tilgang med et bredt udvalg af behandlinger – fra negleklipning og fjernelse af hård hud til behandling af svampenegle, ligtorne og indgroede negle.

Vabler

Vabler