Ligtorne og hård hud

Har du nogensinde lagt mærke til små, hårde områder af huden på dine fødder? Måske har du set dem på hælen eller fodsålen, eller endda mellem tæerne. Disse små områder kaldes ligtorne og hård hud. Ligtorne dannes oftest på eller mellem tæerne, typisk over en knogle, mens hård hud typisk dannes på fodballen eller hælen.

Du er ikke alene om at have dem. Faktisk har omkring ti procent af voksne i Danmark ligtorne, og hele 19 procent døjer med hård hud. Det er mere almindeligt, end du måske tror, og heldigvis kan du gøre noget ved det.

Ligtorn på lilletåen med synlig hård hud omkring



Hvad forårsager ligtorne og hård hud?

Hvorfor opstår ligtorne og hård hud? Det er kroppens måde at beskytte knoglerne under huden, når gentagne tryk eller friktion på områder af foden overstiger fodens naturlige evne til at absorbere belastning, hvilket også kan føre til knogleudbygning under neglen. Men hvad er det så, der forårsager denne overbelastning? Her er nogle af de mest almindelige årsager:

  • Høje hæle eller sko, der er for små, eller som tvinger foden ind i en usund position, kan føre til dannelse af ligtorne og hård hud
  • At gå barfodet i længere perioder
  • At stå op på fødderne hele dagen
  • Pronation eller andre biomekaniske problemer, som bunioner, der forstyrrer vægtfordelingen på fødderne
  • Arvelige faktorer

Disse faktorer kan alle bidrage til, at ligtorne og hård hud udvikler sig. Det er vigtigt at være opmærksom på dem, så du kan forebygge eller behandle problemet i tide, som du også bør med fissurer.

Ligtorn mellem tæerne med rødme omkring



Hvordan ved du, om du har ligtorn eller hård hud?

Ligtorne: Disse er hårde knuder af død hud, der dannes på overfladen af tæerne, hvilket kan være særligt smertefuldt for dem med indgroede tånegle. Der findes også bløde ligtorne, som udvikler sig i mellemrummet mellem tæerne og kan blive smertefulde og betændte, hvis de ikke behandles.

Hård hud: Dette er hårde, tørre knuder af død hud, som findes på undersiden af fødderne. De kan også have en kerne. Smertefuld hård hud kan skabe en brændende eller øm følelse.

Hvis du oplever nogen af disse symptomer, kan det være tegn på, at du har ligtorn eller hård hud.

Ligtorn på hælen med synlig hård hud omkring



Sådan forhindrer du ligtorne og hård hud

Forebyggelse af ligtorne og hård hud handler i høj grad om at tage sig godt af dine fødder og vælge det rigtige fodtøj. Her er nogle enkle, men effektive tips:

  • Brug behagelige sko, der passer ordentligt.
  • Brug puder eller neopren-indlægssåler i dine sko for at give ekstra støtte og aflastning.
  • Tal med din læge om eventuelle biomekaniske problemer, der kan påvirke dine fødder.

Ved at tage disse skridt kan du reducere risikoen for at udvikle ligtorne og hård hud og holde dine fødder sunde og smertefri.



Sådan behandler du ligtorne og hård hud

For at behandle ligtorne og hård hud skal du først og fremmest reducere eller eliminere det tryk og den friktion, der forårsager dem:

  • Brug sko eller sandaler, der ikke gnider mod dine ligtorn eller hård hud. Sko med en rummelig tåboks kan hjælpe med at forhindre friktion.
  • Beskyt ligtornen eller den hårde hud med en skumpude i form af en doughnut for at mindske trykket. Brug skumpuder til at afbøde trykket på fodballen, eller en metatarsal pude for at lette trykket (konsulter din fodterapeut for vejledning).
  • Fil forsigtigt dine ligtorne og hårde hud med en pimpsten eller en fil.
  • Blødgør din hud med fodbad og fugtighedscremer, eller overvej avancerede behandlingsmuligheder for vedvarende tilfælde

Håndkøbsbehandlinger:
Undgå medicinske ligtorne- og hård hud-pads med salicylsyre, da disse kan irritere huden, især den bløde, sunde hud omkring ligtornen eller den hårde hud.

Hjemmemidler:

  • Blødgørende fodbad: Tilsæt 2 spsk natron, 2 spsk olivenolie og 5 dråber kamilleolie til et bassin med varmt vand. Soak fødderne i 15-20 minutter.
  • Eksfoliering: Brug en pimpsten til forsigtigt at file ligtorne og hård hud i en frem-og-tilbage bevægelse. Påfør fugtighedscreme eller lotion efter eksfoliering.

Disse behandlinger kan hjælpe med at lindre ubehaget ved ligtorne og hård hud og holde dine fødder sunde og glade.



Hvornår skal du opsøge en fodterapeut omkring ligtorne og hård hud?

Hvis dine ligtorne eller din hårde hud er smertefulde, som ved diabetiske fodproblemer, når du går, eller hvis håndkøbs- og hjemmemidler ikke har givet lindring, er det tid til at opsøge en fodterapeut. En fodterapeut kan hjælpe med at file ligtornen eller den hårde hud væk, hvilket kan lindre smerten og mindske risikoen for komplikationer som infektioner og sår, især for personer med diabetes.

Derudover kan en fodterapeut vurdere, om du har biomekaniske problemer med dine fødder, som måske kræver yderligere behandling eller indlægssåler. Disse specialiserede indlægssåler kan hjælpe med at korrigere eventuelle problemer i din fodstilling og mindske trykket på de områder, der er tilbøjelige til at udvikle ligtorne og hård hud.

Ved at opsøge en fodterapeut kan du få professionel hjælp til at behandle dine fødder og forhindre, at problemet vender tilbage.

Indgroede tånegle

Indgroede tånegle